Resepi Kari Pekat Sembilang
Assalamualaikum...
RESEPI KARI PEKAT SEMBILANG
Bahan bahan:
•ikan sembilang -disiang dan dibasuh bersama air limau kasturi /asam jawa
•bawang merah *dihiris
•bawang putih *dihiris
•halia *dihiris
•bunga lawang
•kayu manis
•rempah kari "Adabi" - 2 peket
•rempah kari "babas" - 1 peket
• 1 kotak santan - 250 gm (kotak kecil)
•kacang bendi
•air
•air asam jawa
•garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara cara:
Step 1:
Panaskan minyak dan masukkan bahan hirisan ,bunga lawang , kayu manis sehingga kekuningan dan naik bau aroma
Step 2:
Bancuh kedua dua serbuk kari dgn sedikit air serta air asam jawa
Step 3:
Masukkan bancuhan kari ke dalam bahan tulisan tadi dan kacau sehingga pecah minyak
*api perlahan
Step 4:
Masukkan separuh santan bersama sedikit air ( air jgn banyk sgt )
Step 5:
Apabila telah mendidih, masukkan ikan sembilang serta kacang bendi
*kacau perlahan
Step 6:
Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya
Step 7:
Apabila sudah mendidih, masukkan sedikit lagi santan pekat
*kacau perlahan sehingga naik bau
Step 8:
Matikan api dan sedia untuk dihidang
Siap !!! Mudah kan?
SELAMAT MENCUBA😊😊
media social:
Comment dan share
Comments
Post a Comment