Resepi Lempeng Lembut Bersama Sambal Ikan Bilis


Assalamualaikum...

Resepi Lempeng Mudah Dan Cepat

Bahan bahan:

• 2 cawan sukatan tepung gandum

•2 biji telur

•2 cawan sukatan air (kalau adunan terlalu pekat tambah sedikit air sehingga adunan cair sedikit)

•secubit garam

•sedikit gula

P/s kalau adunan terlalu cair tambahkan tepung sedikit


Cara cara:

Step 1:

masukkan tepung ke dalam bekas

Step 2:

Masukkan garam dan gula ke dalam adunan

Step 3:

Masukkan air dan telur ke dalam adunan...kacau sehingga sebati

Step 4:

Gunakan kuali leper yg non stick...letakkan sedikit minyak

*gunakan api kecil


Resepi sambal ikan bilis:

Bahan kisar:

•1 ulas bawang besar

•3 ulas bawang putih

•15 biji cili merah

bahan lain:

•1 cawan ikan bilis

•sedikit garam

•2 sudu gula

•sedikit air asam jawa

Cara memasak :

Step 1:

Goreng ikan bilis terlebih dahulu

Step 2:

Tumis bahan kisar hingga naik bau

Step 3:

Masukkan air asam jawa , garam , gula , ikan bilis ke dalam kuali

Step 4:

Masak sambal sehingga kering dengan api perlahan

Siap untuk dihidang 😊😊😊

P/s sambal ikan bilis sesuai dimakan bersama ubi kayu rebus atau pulut

SELAMAT MENCUBA


Media social





Comment dan share

Comments

Popular Posts