Resepi Lempeng Lembut Bersama Sambal Ikan Bilis
Assalamualaikum...
Resepi Lempeng Mudah Dan Cepat
Bahan bahan:
• 2 cawan sukatan tepung gandum
•2 biji telur
•2 cawan sukatan air (kalau adunan terlalu pekat tambah sedikit air sehingga adunan cair sedikit)
•secubit garam
•sedikit gula
P/s kalau adunan terlalu cair tambahkan tepung sedikit
Cara cara:
Step 1:
masukkan tepung ke dalam bekas
Step 2:
Masukkan garam dan gula ke dalam adunan
Step 3:
Masukkan air dan telur ke dalam adunan...kacau sehingga sebati
Step 4:
Gunakan kuali leper yg non stick...letakkan sedikit minyak
*gunakan api kecil
Resepi sambal ikan bilis:
Bahan kisar:
•1 ulas bawang besar
•3 ulas bawang putih
•15 biji cili merah
bahan lain:
•1 cawan ikan bilis
•sedikit garam
•2 sudu gula
•sedikit air asam jawa
Cara memasak :
Step 1:
Goreng ikan bilis terlebih dahulu
Step 2:
Tumis bahan kisar hingga naik bau
Step 3:
Masukkan air asam jawa , garam , gula , ikan bilis ke dalam kuali
Step 4:
Masak sambal sehingga kering dengan api perlahan
Siap untuk dihidang 😊😊😊
P/s sambal ikan bilis sesuai dimakan bersama ubi kayu rebus atau pulut
SELAMAT MENCUBA
Media social
Comment dan share
Comments
Post a Comment