Resepi Tomyam Pekat
Assalamualaikum..
Juadah ini sgt sesuai dijadikan lauk semasa makan tgh hari dan malam..kalau nak hirup kuah pun sedap fuh tak terkata .... Ni kalau dapat makan dengan nasi putih lagi letops HAHA...Jadi tunggu apa lagi , jom kita cuba resepi tom yam pekat 👇
Let's start
Bahan Bahan:
•bawang besar dipotong 4
•cili api (diketuk)
•serai (diketuk)
•air asam jawa @ pes asam jawa
•cili kisar
•pes tomyam
•ayam/daging/udang/sotong
•carrot (dipotong kecil)
•cauliflower(kobis putih)
•baby corn (kalau taknak pun takpe)
•celery
• tomato dipotong 4
•cendawan
•daun limau purut 2 helai
Cara cara:
Step 1:
Masukkan air(kalau nk pekat kurangkan air dan kalau nak kuahnya cair lebihkan sedikit air),bawang besar *dipotong, cili api ke dalam periuk .....
Didihkan
Step 2:
Masukkan cili kisar...tunggu didihan selama 2 minit
Step 3:
Masukkan pes tomyam (pes ni letak Satu peket )
Step 4:
Masukkan ayam ( tunggu didihan sehingga ayam empuk)
Step 5:
Masukkan serai yang sudah diketuk
Step 6:
Masukkan daun limau purut
Step 7:
Masukkan carrot dan masukkan pes asam jawa
Step 8:
Masukkan garam (kalau tawar tambah sedikit garam)
Step 9:
Masukkan sayuran lain (baby corn , kobis putih ,celery)
Step 10:
Masukkan cendawan dan masukkan tomato (kacau sebati)
*Tutup api
Siap!! Tom yam pekat sedia dihidangkan🍲🍲
Comment dan share
Media social
Comments
Post a Comment