Bubur Nangka Dan Bebola Tepung Pulut
Bahan Bahan
- 50 gm nangka
- 100 gm tepung pulut
- 20 gm attap seed
- 200 gm santan
- 10 gm biji selasih
- 5 gm daun pandan
- 100 gm gula batu
- 2 gm garam
- air secukupnya
Cara Memasak
- Tepung beras di uli dengan air dan sedikit garam , kemudian dibentuk bulat bulat sebesar bola pingpong
- Selepas itu masukkan isi nangka ke dalam adunan tepung beras dan di rebus hingga masak
- Kemudian didihkan santan bersama gula batu dan daun pandan
- Masukkan garam , biji selasih , dan sagub . Kacau seketika
- Akhir sekali masukkan bebola tepung pulut tadi. Kacau dan masak hingga pekat.
- Sedia dinikmati
Siap , selamat mencuba 😁😂
Social media
Comments
Post a Comment