Bubur Nangka Dan Bebola Tepung Pulut



Bahan Bahan


  • 50 gm nangka
  • 100 gm tepung pulut
  • 20 gm attap seed
  • 200 gm santan
  • 10 gm biji selasih
  • 5 gm daun pandan
  • 100 gm gula batu
  • 2 gm garam
  • air secukupnya
Cara Memasak

  1. Tepung beras di uli dengan air dan sedikit garam , kemudian dibentuk bulat bulat sebesar bola pingpong 
  2. Selepas itu masukkan isi nangka ke dalam adunan tepung beras dan di rebus hingga masak
  3. Kemudian didihkan santan bersama gula batu dan daun pandan
  4. Masukkan garam , biji selasih , dan sagub . Kacau seketika
  5. Akhir sekali masukkan bebola tepung pulut tadi. Kacau dan masak hingga pekat.
  6. Sedia dinikmati
Siap , selamat mencuba 😁😂

Social media

Comments

Popular Posts